Zdravá výživa Klánovice, Bělečská 36, Klánovice 19014 Otevřeno 8:00-18:00 Sobota 8:00-12:00 Telefon: +420 776 316 146   Napište nám: info@fitboss.cz 

Zdravá výživa Klánovice
info

INSPIRACE PRO VAŠE VAŘENÍ

INSPIRACE PRO VAŠE VAŘENÍ

 

Zaměříme se především na rychlé vaření z kvalitních surovin. Naše vaření se zakládá na několika stravovacích stylech, mezi které patří paleo, low carb, whole 30 a vegetariánství. 

Recept na rostlinná mléka - mandlové mléko

Hrnek loupaných mandlí namočíme do 4 hrnků vody - nejlépe přes noc, rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes plátýnko. Uchováváme v lednici a spotřebujeme nejlépe do dvou dnů. 

Jako alternativu k mandlovému mléku můžeme zvolit mák, kešu ořechy, kokos, sóju či rýži. 

Protože by byla škoda, vyhodit mandlovou drť, připravíme si z ní vynikající pomazánku. 

 

Recept na mandlovou pomazánku

drť z loupaných mandlí (ideálně po výrobě mléka)

1 ČL lahůdkového droždí

1- 2 stroužky česneku 

himalájská sůl, pepř a citrónová šťáva podle chuti

Vše smíchame dohromady, dochutíme dle potřeb a podáváme ideálně s domácím chlebem, dozdobíme pažitkou, rajčátkem.

 

Recept na česnekový (ne)chléb s olivami (jedna porce)

30 g lněné mouky 

30 g kokosu

1 lžička prášku do pečení - vinný kámen

kmín, sůl 

50 ml šlehačky

2 vejce

trochu citrónové šťávy

česnek a olivy

Postup: rozmícháme vejce se šlehačkou a přidáme zbývající suroviny. Do těsta přidáme na drobno nakrájený česnek a nakonec posypeme olivami. Pečeme na 180° cca 20 minut.

 

Maková palačinka 

1 vejce

1 lžice máku

1 ČL psyllia

trochu skořice pro sladší chuť

trochu mléka 

kokosový olej

Náplň: dle vlastní fantazie a chutí zakladní například:

jogurt, tvaroh, kokosová pěna (dle chuti)

a ovoce

 

Vše smícháme dohromady a na kokosovém oleji opečeme palačinku. Potřeme jogurtem, přidáme kousky čerstvého ovoce, zarolujeme, trochu jogurtu dávám i na horní část, popráším skořicí a ozdobím například sušeným ovocem.

 

Mleté vepřové maso se zeleninou a ''Grusetkami''

Grusetky

1 balíček mozarelly

20 g psyllia

4-5 vajec

Vše dohromady rozmixuji tyčovým mixérem, a chvíli nechám stát (směs zhoustne), poté asi polovinu rozetřu na plech vyložený pečíčím papírem, peču dozlatova na cca 170°C. - vzniknou dvě placky (mohu přidat například špenát, řepu - barevné placky), které sroluji a nakrajím na plátky - vzniknou ''nudle''

Maso se zeleninou

Vepřové maso - mleté 

mrkev - dělám plátky škrabkou

cibule - kolečka

fazolové lusky

česnek - na drobno

sýr strouhaný

smetana

sezamové semínka

Na sádle opečeme do křupava cibuli, přidáme stroužek česneku a maso. Osolíme, opepříme, opečeme. Když už je maso téměř hotové přidám mrkev a fazolové lusky a podleji smetanou, když je maso hotové a smetana zhoustne servírujeme.

Servírujeme směs masa s nakrájenýi nudlemi, posypeme sýrem a sezamovými semínky.

 

Cudle - cuketové nudle s pečenou panenkou

vepřová panenka

cuketa

cibule

česnek

sýr

Vepřovou panenku pečeme osolenou, opepřenou zabalenou v alobalu v troubě na cca 170° asi hodinu. Cuketu nastrouháme na nudle, není-li možnost, tak škrabkou uděláme plátky - měkký střed nakrájíme na menší kostky. Osmahneme cibuli na másle, přidáme plátky česneku a nakonec nakrájený střed z cukety, vypečeme vodu, kterou pustí cuketa a pak přidáme nudle. lehce opečeme. Můžeme servírovat s plátky nakrájené panenky a posypané strouhaným sýrem.

 

Bezlepkový barevný dort 

Těsto:

3 PL vody

2 PL mandlové mouky

3 PL kokosové mouky (poprípadě strouhaný kokos, ale je lepsí jemnější mouka)

1 PL psyllium

1 PL sladidla (doporučuji erytritol, xylitol, ale kdo je zvyklý na sladké, použila bych med)

asi 1 cm plátek změklého másla

1 vejce (používám 2-3 křepelčí)

vše smícháme dohromady a vypracujeme těsto, necháme odpočinout cca 5 minut. Poté vymačkáme do formy (používám klasickou dortovou, do které dávám pečící papír, ale je možné ji klasicky vymazat ghííčkem nebo kokosovým olejem). Pečeme asi 20 minut na 150°

Krém

šlehačka (40%) 

tvaroh 

zakysaná smetana/ mascarpone

sladidlo dle stylu (erytritol, Xyliol, med)

ovoce

Carob

Kvalitní vysoceprocentní čokoláda

 

Vyšlehám šlehačku s tvarohem a maskarpone a vznikne krém ten si rozdělím na polovinu nebo 1/3 - dle barevnosti, které chci docílit. Já dělám různě. 

První vrstva bílá, do ní pridám na kousky nakrájené ovoce (jahody, borůvky).

Druhá vrstva, do té ovoce přimixuji, vznikne (růžová, fialová...dle ovoce).

Třetí vrstva s carobem a ta je hnědá. navrstvím na dort a dám do lednice. 

Mezitím si rozpustím čokoládu s kouskem tuku a tou nakonec dort dozdobím.

Nechám aspoň dvě hodiny v lednici.

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Vložit komentář

Ilona Štrynclová
1.3.2021 12:18:13
Děkuji za recept

Moc děkuji za recept na grusetky s vepřovým masem. Zkusila jsem a povedlo se. Celé rodině večeře chutnala :)