INSPIRACE PRO VAŠE VAŘENÍ

Zaměříme se především na rychlé vaření z kvalitních surovin. Naše vaření se zakládá na několika stravovacích stylech, mezi které patří paleo, low carb, whole 30 a vegetariánství.
Recept na rostlinná mléka - mandlové mléko
Hrnek loupaných mandlí namočíme do 4 hrnků vody - nejlépe přes noc, rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes plátýnko. Uchováváme v lednici a spotřebujeme nejlépe do dvou dnů.
Jako alternativu k mandlovému mléku můžeme zvolit mák, kešu ořechy, kokos, sóju či rýži.
Protože by byla škoda, vyhodit mandlovou drť, připravíme si z ní vynikající pomazánku.
Recept na mandlovou pomazánku
drť z loupaných mandlí (ideálně po výrobě mléka)
1 ČL lahůdkového droždí
1- 2 stroužky česneku
himalájská sůl, pepř a citrónová šťáva podle chuti
Vše smíchame dohromady, dochutíme dle potřeb a podáváme ideálně s domácím chlebem, dozdobíme pažitkou, rajčátkem.
Recept na česnekový (ne)chléb s olivami (jedna porce)
30 g lněné mouky
30 g kokosu
1 lžička prášku do pečení - vinný kámen
kmín, sůl
50 ml šlehačky
2 vejce
trochu citrónové šťávy
česnek a olivy
Postup: rozmícháme vejce se šlehačkou a přidáme zbývající suroviny. Do těsta přidáme na drobno nakrájený česnek a nakonec posypeme olivami. Pečeme na 180° cca 20 minut.
Maková palačinka
1 vejce
1 lžice máku
1 ČL psyllia
trochu skořice pro sladší chuť
trochu mléka
kokosový olej
Náplň: dle vlastní fantazie a chutí zakladní například:
jogurt, tvaroh, kokosová pěna (dle chuti)
a ovoce
Vše smícháme dohromady a na kokosovém oleji opečeme palačinku. Potřeme jogurtem, přidáme kousky čerstvého ovoce, zarolujeme, trochu jogurtu dávám i na horní část, popráším skořicí a ozdobím například sušeným ovocem.
Mleté vepřové maso se zeleninou a ''Grusetkami''
Grusetky
1 balíček mozarelly
20 g psyllia
4-5 vajec
Vše dohromady rozmixuji tyčovým mixérem, a chvíli nechám stát (směs zhoustne), poté asi polovinu rozetřu na plech vyložený pečíčím papírem, peču dozlatova na cca 170°C. - vzniknou dvě placky (mohu přidat například špenát, řepu - barevné placky), které sroluji a nakrajím na plátky - vzniknou ''nudle''
Maso se zeleninou
Vepřové maso - mleté
mrkev - dělám plátky škrabkou
cibule - kolečka
fazolové lusky
česnek - na drobno
sýr strouhaný
smetana
sezamové semínka
Na sádle opečeme do křupava cibuli, přidáme stroužek česneku a maso. Osolíme, opepříme, opečeme. Když už je maso téměř hotové přidám mrkev a fazolové lusky a podleji smetanou, když je maso hotové a smetana zhoustne servírujeme.
Servírujeme směs masa s nakrájenýi nudlemi, posypeme sýrem a sezamovými semínky.
Cudle - cuketové nudle s pečenou panenkou
vepřová panenka
cuketa
cibule
česnek
sýr
Vepřovou panenku pečeme osolenou, opepřenou zabalenou v alobalu v troubě na cca 170° asi hodinu. Cuketu nastrouháme na nudle, není-li možnost, tak škrabkou uděláme plátky - měkký střed nakrájíme na menší kostky. Osmahneme cibuli na másle, přidáme plátky česneku a nakonec nakrájený střed z cukety, vypečeme vodu, kterou pustí cuketa a pak přidáme nudle. lehce opečeme. Můžeme servírovat s plátky nakrájené panenky a posypané strouhaným sýrem.
Bezlepkový barevný dort
Těsto:
3 PL vody
2 PL mandlové mouky
3 PL kokosové mouky (poprípadě strouhaný kokos, ale je lepsí jemnější mouka)
1 PL psyllium
1 PL sladidla (doporučuji erytritol, xylitol, ale kdo je zvyklý na sladké, použila bych med)
asi 1 cm plátek změklého másla
1 vejce (používám 2-3 křepelčí)
vše smícháme dohromady a vypracujeme těsto, necháme odpočinout cca 5 minut. Poté vymačkáme do formy (používám klasickou dortovou, do které dávám pečící papír, ale je možné ji klasicky vymazat ghííčkem nebo kokosovým olejem). Pečeme asi 20 minut na 150°
Krém
šlehačka (40%)
tvaroh
zakysaná smetana/ mascarpone
sladidlo dle stylu (erytritol, Xyliol, med)
ovoce
Carob
Kvalitní vysoceprocentní čokoláda
Vyšlehám šlehačku s tvarohem a maskarpone a vznikne krém ten si rozdělím na polovinu nebo 1/3 - dle barevnosti, které chci docílit. Já dělám různě.
První vrstva bílá, do ní pridám na kousky nakrájené ovoce (jahody, borůvky).
Druhá vrstva, do té ovoce přimixuji, vznikne (růžová, fialová...dle ovoce).
Třetí vrstva s carobem a ta je hnědá. navrstvím na dort a dám do lednice.
Mezitím si rozpustím čokoládu s kouskem tuku a tou nakonec dort dozdobím.
Nechám aspoň dvě hodiny v lednici.
Moc děkuji za recept na grusetky s vepřovým masem. Zkusila jsem a povedlo se. Celé rodině večeře chutnala :)