Zdravá výživa Klánovice, Bělečská 36, Klánovice 19014 Otevřeno 8:00-18:00 Sobota 8:00-12:00 Telefon: +420 776 316 146   Napište nám: info@fitboss.cz 

Zdravá výživa Klánovice
info

ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL

ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL

V posledních pár letech je velká informovanost o různých stravovacích stylech. Je to dieta nebo životní styl? Cílem většiny lidí je vidina zhubnout, ideálně rychle a s co nejmenší námahou. Ale je to tak jednoduché, jak by si každý přál? 

Nový životní styl nám otevře nové chuťě, nové příležitosti a nové recepty. Ukáže nám jinou cestu a dodá plno sil a energie zvládnout den s úsměvem. Někdy získáme navíc i zlepšení zrdravotního stavu a lepší postavu jako bonus.

Ne všichni ale můžeme jít jedním směrem a najít ten správný nemusí být vždy jednoduché. Navíc reakce okolí někdy dokáží napáchat nemalé škody. Důležité je vybrat si ten správný styl, čím víc mě to bude bavit, tím méně zklamání bude a tím lépe se mi podaří nastavit pravidla. 

Pojďme se podívat na vaše oblíbená jídla.

Máte rádi luštěniny? Nedokážete si představit den bez misky ovesných vloček? A vybíráte si častěji jídla bez masa? Možná právě pro vás bude inspirací vegetaránství.

Tip na dobré jídlo: Bruschetta s pestem ze sušených rajčat, s kombinací s kozím sýrem a vlašským oříškem to vše na salátu s čerevným pomerančem zakáplé medem a balsamikem.

 

Dáváte přednost masu? Sýrům? Nemáte rádi chuť sladkého? 

V tomto případě je cesta opačná a to k LCHF - low carb, je nízkosacharidové stravování. Vyhýbá se co nejvíce průmyslově zpracovaným jídlům, dává přednost čerstvému, rychlému a chutnému jídlu připravených ze základních surovin. Z jídelníčku jsou vyřazené cukry, lepek a škroby. Zaměřuje se na správný příjem bílkovin a zdravých tuků a příjem vlákniny.

Tip na dobré jídlo: Květáková "rýže" jako příloha k masu

Květakovou rýži připraváme tak, že v mixéru rozdrtíme květák - vzhledově připomíná rýži. Dame na nejnižsí stupeň do hrnce a dusíme pod pokličkou - promícháváme. Květák zratí svou klasickou vůni. Takto připravenou rýži dám na pánev, kde mám kostičku másla a různé bylinky (bazalka, česnek, směs koření...) a lehce orestuji. 

 

Máte problém s přijmem lepku a mléčného? Ale máte rádi ovoce, výborným řešením je paleo strava. Strava se vrací ke kořenům člověka pravěkého, kdy člověk neznal zemědělství a jeho strava vycházela z představy sběrače a lovce. Strávníci v tomto stylu vyřazují ze svého jídelníčku obiloviny, luštěniny i veškeré mléčné výrobky.  Složení převážně z masa, ryb, zeleniny, ovoce, hub, ořechů a vajec.

Tip na dobré jídlo: Muffiny ze tří ingrediencí

pořebujeme banán, 3 vejce a ovoce dle chuti či sezony na cca 3 kousky. Banán a vejce rozmixujeme a nalijeme do formy na muffiny, přidáme ovoce a pečeme cca 30 minut na 170°

Neumíte si představit být bez určité potraviny? Zkuste Cukrfree

Cukrfree je sladký život s nízkým obsahem cukrů ve stravě. Možnosti jsou na Vás, někdo jen omezí slazené nápoje, a vychutná si opravdovou kávu bez cukrů, někdo vyřadí klasické bílé pečivo. Možností je spoustu a žačít jíst jinak se dá kdykoliv. 

Ideální je se k tomu začít i hýbat. A malá procházka venku vám zlepší náladu a vykouzlí úsměv na tváři. 

 

STRAVA A DĚTI

Jak velkou váhu dnes přikláníme stravě pro naše nejmenší? Je lepší dát přednost koupenému příkrmu nebo si vše udělat doma? A co metoda jídla do ručičky - zdá se vám to jako naprostá blbost? Občas se poohlédnu okolo, co vše rodiče svým dětem dají. Je velmi zajímavé se tiše poohlížet a sledovat. Moje zkušenost u nejmenších začala metodou BLW - jídlo do ručičky. Pro mě to byla velmi zajímavá metoda, kdy se vlastně dítě krmí samo vlastními ručičkami. Dítě di jídla nenutíme, ale necháme ho vybrat, co by rádo ochutnalo. Bylo to náročné, protože jídlo bylo všude. 

Vlastně se něčím podobným řídím dodnes a svačiny pro mého školáka jsou tomu podobné. Dostává na nudličky nakrájené kousky různěbarevné zeleniny, křupky, lupínky, ovoce, sušené ovoce, oříšky. 

 

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.