Popis produktu
Banán je plodem banánovníku a pěstuje se především v tropických oblastech. Rostlina byla domestikována již před 8000 lety v jihovýchodní Asii. Ročně se prodá přes 12 miliónů tun banánů.
Slovo banán pochází z arabského „banan“, což v doslovném překladu znamená prst. Banánovník je vytrvalá bylina z rodu Musaceae. Opravdu čtete správně, BYLINA, protože stonek není dřevnatý. A rovněž je banán nazýván nejvyšší trávou světa. Banány rostou ve visících seskupeních, od několika po mnoho kusů ve vrstvě (zvané ruka) v mnohovrstevném svazku.
Z jednoho banánovníku můžeme sklidit až 200 plodů. Nejznámější odrůdou je Cavendish.
Banány se dělí na ovocné a zeleninové.
Zeleninové banány u nás na pultech prodejen však nenajdeme moc často. Za syrova bychom si na nich stejně moc nepochutnali. Obsahují totiž hodně taninu a ten je nepříjemně trpký a těžko stravitelný. Při tepelné úpravě ale hořkost částečně mizí.
Pro upřesnění: Pokud je banán sladký a jedlý za syrova, patří mezi ovoce, zelené druhy, které se musí tepelně upravit, jsou zeleninou. Banány obsahují velké množství draslíku, který je výborný proti zadržování vody v těle a tak podporuje odvodňování.
Dále v něm můžeme nalézt hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek, vitamin A, a také vitaminy B, C. Rovněž jsou vhodné při žaludečních potížích, ať už trpíte zácpou či průjmem. A rozhodně zapomeňte na mýtus, že se po banánech tloustne! Jeden středně velký banán obsahuje přibližně 0,4 g tuku, 16 g sacharidů a pouze 140 kalorií. Což je méně než např. nízkotučný bílý jogurt.
Banány nám přináší nepřeberné množství variací, jak je upravovat.
Ve východní Africe se dokonce z kvašených banánů získává surovina pro výrobu piva. Ať už vy s nimi budete dělat cokoliv, tak věřte, že s tímto žlutým „prstem“ budete vždy šťastní. Banány totiž obsahují tryptofan, což je druh proteinu, který tělo dokáže přeměnit na serotonin a to jest hormon radosti a dobré nálady.
Jen bychom je měli po oloupání sníst co nejrychleji nebo je alespoň pokapat citronovou šťávou, aby nezhnědly.
Složení
Banán (55 %), kokosový olej, cukr, banánové aroma. Může obsahovat stopy lepku.
Skladování
Při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Nutriční hodnoty Na 100 g Energetická hodnota 2452 kJ/ 584 kcall Tuky 34 g z toho nasycené mastné kyseliny: 29 g Sachridy 58 g z toho cukry 35 g Vláknina 7 g Bílkoviny 8 g Sůl 0,04 g
Banány* (55-65 %), kokosový olej* (25-35 %), třtinový cukr* (10-15 %). Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství Skladování Skladujte v suchu a chladu. Nutriční hodnoty Na 100 g Energetická hodnota 2173 kJ/519 kcal Tuky 34 g z toho nasycené mastné kyseliny: 29 g Sachridy 58 g z toho cukry 35 g Vláknina 8 g Bílkoviny 2 g Sůl 0,01 g
Specifikace
COUNTRY LIFE BIO Banánové plátky 100g
Popis produktu
Banán je plodem banánovníku a pěstuje se především v tropických oblastech. Rostlina byla domestikována již před 8000 lety v jihovýchodní Asii. Ročně se prodá přes 12 miliónů tun banánů.
Slovo banán pochází z arabského „banan“, což v doslovném překladu znamená prst. Banánovník je vytrvalá bylina z rodu Musaceae. Opravdu čtete správně, BYLINA, protože stonek není dřevnatý. A rovněž je banán nazýván nejvyšší trávou světa. Banány rostou ve visících seskupeních, od několika po mnoho kusů ve vrstvě (zvané ruka) v mnohovrstevném svazku.
Z jednoho banánovníku můžeme sklidit až 200 plodů. Nejznámější odrůdou je Cavendish.
Banány se dělí na ovocné a zeleninové.
Zeleninové banány u nás na pultech prodejen však nenajdeme moc často. Za syrova bychom si na nich stejně moc nepochutnali. Obsahují totiž hodně taninu a ten je nepříjemně trpký a těžko stravitelný. Při tepelné úpravě ale hořkost částečně mizí.
Pro upřesnění: Pokud je banán sladký a jedlý za syrova, patří mezi ovoce, zelené druhy, které se musí tepelně upravit, jsou zeleninou. Banány obsahují velké množství draslíku, který je výborný proti zadržování vody v těle a tak podporuje odvodňování.
Dále v něm můžeme nalézt hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek, vitamin A, a také vitaminy B, C. Rovněž jsou vhodné při žaludečních potížích, ať už trpíte zácpou či průjmem. A rozhodně zapomeňte na mýtus, že se po banánech tloustne! Jeden středně velký banán obsahuje přibližně 0,4 g tuku, 16 g sacharidů a pouze 140 kalorií. Což je méně než např. nízkotučný bílý jogurt.
Banány nám přináší nepřeberné množství variací, jak je upravovat.
Ve východní Africe se dokonce z kvašených banánů získává surovina pro výrobu piva. Ať už vy s nimi budete dělat cokoliv, tak věřte, že s tímto žlutým „prstem“ budete vždy šťastní. Banány totiž obsahují tryptofan, což je druh proteinu, který tělo dokáže přeměnit na serotonin a to jest hormon radosti a dobré nálady.
Jen bychom je měli po oloupání sníst co nejrychleji nebo je alespoň pokapat citronovou šťávou, aby nezhnědly.
Složení
Banán (55 %), kokosový olej, cukr, banánové aroma. Může obsahovat stopy lepku.
Skladování
Při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Nutriční hodnoty Na 100 g Energetická hodnota 2452 kJ/ 584 kcall Tuky 34 g z toho nasycené mastné kyseliny: 29 g Sachridy 58 g z toho cukry 35 g Vláknina 7 g Bílkoviny 8 g Sůl 0,04 g
Banány* (55-65 %), kokosový olej* (25-35 %), třtinový cukr* (10-15 %). Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství Skladování Skladujte v suchu a chladu. Nutriční hodnoty Na 100 g Energetická hodnota 2173 kJ/519 kcal Tuky 34 g z toho nasycené mastné kyseliny: 29 g Sachridy 58 g z toho cukry 35 g Vláknina 8 g Bílkoviny 2 g Sůl 0,01 g