Popis
Fazole je potřeba před použitím namočit aspoň na 2 hodiny. Při vaření použijte čerstvou vodu, abyste předešli nadýmaní. Mungo solte až po uvaření, jinak vám ve vodě zvtrdnou.
Mungo fazole jsou semena rostliny vigny zlaté (neboli fazole mungo). Vigna pochází z Indie a pěstuje se dnes jak tam, tak například i v Číně nebo v Thajsku. V Číně jsou fazole mungo známe již od roku 3000 před naším letopočtem.
Vigna je keříčkovitá rostlina většinou ne vyšší než metr a její fazolky jsou ukryté v luscích. Lze ji dokonce pěstovat i u nás.
Mungo klíčky Ačkoliv se klíčky mungo dají běžně sehnat v obchodě, je velmi jednoduché si je vypěstovat doma a navíc sami poznáte ten rozdíl v chuti. Fazole kupujte celé, neloupané, chemicky neošetřené a v bio kvalitě, jen tak svému tělu nejvíce pomůžete.
První fází je namáčení, kdy semínka propláchnete pod studenou vodou, vložíte do nádoby a přes noc je zalijete vodou.
Ráno vodu slijete a fazole přesypete do klíčící nádoby, kterou si můžete buď zakoupit anebo vyrobit. Postačí vám k tomu PET lahev, které do dna uděláte několik děr, aby mohla voda odtékat.
Následující 2-3 dny pravidelně fazole proplachujte čistou studenou vodou několikrát denně, nejméně dvakrát. Klíčení došlo do zdárného konce ve chvíli, kdy klíčky dosáhnou délky zhruba 2 cm.
Neměly by se na nich objevit kořínky, s těmi odcházejí výživné látky.
Můžete ho ale ukončit i dříve, protože ty malé klíčky jsou také nejsladší, zatímco dlouhé a tlusté jsou nahořklé chuti. Vše záleží na tom, co máte rádi. Naklíčené fazole poté vysypte na cedník, pečlivě naposledy propláchněte pod studenou vodou a nechejte pořádně okapat a uschnout.
Nejvhodnější je konzumace ještě tentýž den, ale pokud je budete skladovat v lednici v uzavíratelné dóze, jejich životnost se prodlužuje až na týden.
Složení
Fazole mungo*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Skladování
Skladujte v suchu a chladu.
Nutriční hodnoty na 100 g Energetická hodnota 1146 kJ/274 kcal Tuky 1,2 g Z toho nasycené mastné kyseliny 0,3 g Sacharidy 42 g Z toho cukry 1,4 g Bílkoviny 23 g Sůl 0,02 g
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.