Vážení zákazníci, pokud očekáváte balíček do Zásilkovny, nebo ho už u nás máte, rádi Vám ho přivezeme i s nákupem až domů.
 

COUNTRY LIFE Shoyu sójová omáčka 500ml

 
Dostupnost Rezervovat
122 Kč
   
Kód produktu 462002
Značka COUNTRY LIFE
Webová stránka značky countrylife.cz/o-country-...
Kategorie INGREDIENCE NA VAŘENÍ
 

Shoyu pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou „sójovou omáčkou“ nemá ale nic společného.

Shoyu neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce shoyu.

Rozdíl mezi shoyu a tamari:

Shoyu a tamari sou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo. vyrábí se rozdílným způsobem

Tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť

Výroba shoyu: Pro výrobu sójové omáčky shoyu jsou potřeba sójové boby, pšenice, fermentační činidlo koji (Aspergillus oryzae) a sůl. Sójové boby se nejprve uvaří a poté smíchají s opraženou a nahrubo rozdrcenou pšenicí. Do této směsi se přidá fermentační činidlo koji. Jeho úkolem je nastartovat kvasný proces. Směs se na tři dny umístí do speciální inkubační místnosti zvané Muro, kde lze snadněji udržovat teplotu a vlhkost vzduchu potřebnou pro správné nastartování fermentace. Poté se směs smíchá s mořskou solí a vodou a umístí do velkých cedrových kádí. V kádích shoyu zraje po dobu 18-24 měsíců, směs se pravidelně míchá.

Když je směs zralá, lisuje se a následně filtruje. Nakonec se omáčka hodinu ohřívá na 80 °C.

Tato pasterace je součástí tradičního postupu výroby, pečlivě se při ní hlídá, aby nebyly zničeny cenné enzymy.

Složení

Voda, SÓJOVÉ BOBY (26,1 %), PŠENICE (15,8 %), mořská sůl (14,1 %), alkohol (0,8 %), fermentační činidlo (Aspergillus oryzae).

Skladování

Na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem.

Nutriční hodnoty:     Na 100 ml Energetická hodnota 300 kJ/70 kcal Tuky: 0,3 g z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g Sacharidy: 8,7 g Z toho cukry: 2 g Bílkoviny 8,7 g Sůl: 13,66 g  

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: